Wege warsztaty i filcowe koszyki – zajęcia z Agnieszką Dąbrowską

W czwartek 11 kwietnia w Bibliotece – Centrum Kultury i Promocji Gminy Lubiewo odbyły się warsztaty z Agnieszką Dąbrowską – animatorką z Torunia.

W pierwszym spotkaniu udział wzięły dzieci z świetlicy w Lubiewie. W czasie zajęć wykonały wielkanocne koszyki z filcu. Samodzielne przygotowanie szablonu i projektu były nie lada wyzwaniem. Każdy z uczestników warsztatów musiał zdecydować samodzielnie o tym, jak ma wyglądać jego koszyk. Później przyszedł czas na wycinanie i sklejanie, co okazało się nie lada wyzwaniem, a na końcu dekorowanie i nadawanie koszykom indywidualnego charakteru.

Następne, wege warsztaty, dedykowane były dla dorosłych. W czasie zajęć przekonaliśmy się, że dieta pełna warzyw jest smaczna, tania, a przede wszystkim bardzo zdrowa. W czasie warsztatów przygotowaliśmy trzy rodzaje warzywnych past: guacamole, humus oraz pastę z cukinii. Przepisy znajdziecie na dole artykułu, pod zdjęciami.

Przepisy na wege pasty

Pasta z awokado – guacamole

Składniki:

  • 1 – 2 Awokado (miękkie)
  • świeża bazylia
  • jogurt bałkański lub grecki (kilka łyżek)
  • czosnek (2 – 3 ząbki)
  • sól do smaku

Wykonanie:

Awokado obieramy ze skórki, wydrążamy pestkę, następnie dodajemy listki bazylii, sól, czosnek i jogurt. Blendujemy do uzyskania gładkiej pasty.

 

Pasta z cukinii

Składniki:

  • cukinia (3 – 4 szt.)
  • papryka świeża (2 – 3 szt.)
  • cebula (1 szt.)
  • czosnek
  • pomidory suszone
  • oliwa

Wykonanie:

Warzywa kroimy w drobną kostkę. Następnie na rozgrzanej oliwie (może być ta zalewy z suszonych pomidorów) podsmażamy cebulę, czosnek, paprykę, na końcu podsmażamy cukinię i dodajemy do niej suszone pomidory. Następnie warzywa blendujemy (nie za mocno, tak by było widać niewielkie kawałki warzyw).

 

Humus:

Składniki:

  • cieciorka (może być ze słoika lub wcześniej namoczona i ugotowana)
  • pasta tahini (1 – 2 łyżki)
  • czosnek (1 -2 ząbki)
  • czarnuszka (ok. 1 łyżeczki)
  • suszone pomidory (2 – 3 plastry)
  • oliwa

Wykonanie:

Ugotowaną cieciorkę, pastę tahini, czosnek, czarnuszkę oraz suszone pomidory dokładnie blendujemy. W czasie miksowania dodajemy po trochu oliwy, by ułatwić rozdrabnianie. Pasta powinna mieć gładką i gęstą konsystencję.

 

Post Author: Izabela Kotlęga