Ciasto z buraka cukrowego, czyli słodkie zakończenie warsztatów kulinarnych

Trzecie, a zarazem ostatnie warsztaty kulinarne w B-CKiP poprowadziła pani Marzena Przytarska, która zdradziła nam przepis na ciasto z buraka cukrowego. Warsztaty odbyły się we wtorek 4 października. Tego dnia nie mogło zabraknąć lokalnego fjuta, to znaczy syropu wyciskanego z buraka cukrowego, który następnie gotuje się do zgęstnienia.

Syrop ten jest nie tylko pyszny, ale zawiera całe bogactwo witamin i soli mineralnych. Działa wzmacniająco, witaminująco i odtruwająco na cały organizm.

Sekretem smaku ciasta z buraka cukrowego jest dodanie do niego ugotowanego i potartego buraka oraz kilku łyżek fjuta. Smak jest niepowtarzalny!

Dziękujemy wszystkim uczestniczkom za wspólne gotowanie! Już niebawem ukaże się książka kucharska pt. „Gotuj z B-CKiP. Dania tradycyjne, regionalne i nowoczesne”, która jest powarsztatowym zbiorem przepisów!

Koniecznie wypatrujcie informacji na naszym fanpage’u i stronie internetowej!

Przepis na ciasto z buraka cukrowego

Składniki:

2 – 3 szklanki ugotowanego i potartego na wiórki buraka cukrowego

4 jajka

4 łyżki cukru

5 łyżek fjuta

100 g mąki pszennej

70 g mąki razowej

4 łyżki oleju

2 łyżki masła

2 łyżeczki potartego imbiru

orzechy włoskie

1 łyżka sody oczyszczonej

1 łyżka proszku do pieczenia

szczypta soli

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka przyprawy do piernika

Dodatkowo: 200 ml kwaśnej śmietany oraz fjut do polania ciasta

Wykonanie:

Buraka myjemy i obieramy, wkładamy do garna i podlewamy wodą (50 – 100 ml), następnie gotujemy 15 – 20 minut.

Białka ubijamy mikserem na sztywno, dodając szczyptę soli. Następnie dodajemy żółtka i cukier. Suche produkty (mąka, proszek, soda, cynamon i przyprawa do piernika) mieszamy w osobnej misce, po czym dodajemy do zmiksowanych jajek razem z olejem i miękkim masłem. Całość miksujemy na wolnych obrotach.

Na koniec do ciasta dodajemy potartego buraka, starty kawałek imbiru oraz posiekane orzechy i kilka łyżek fjuta. Dokładnie mieszamy łyżką i wykładamy na tortownicę.

Pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 45 minut.

Ciasto podajemy z kleksem śmietany, polane syropem z buraka cukrowego.

Smacznego!

Dofinansowano ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego w ramach realizacji Narodowego Programu Rozwoju Czytelnictwa 2.0. na lata 2021 – 2025.

Zobacz inne wpisy z tej samej kategorii

Menu dostępności (ALT+U)