Trzecie, a zarazem ostatnie warsztaty kulinarne w B-CKiP poprowadziła pani Marzena Przytarska, która zdradziła nam przepis na ciasto z buraka cukrowego. Warsztaty odbyły się we wtorek 4 października. Tego dnia nie mogło zabraknąć lokalnego fjuta, to znaczy syropu wyciskanego z buraka cukrowego, który następnie gotuje się do zgęstnienia.
Syrop ten jest nie tylko pyszny, ale zawiera całe bogactwo witamin i soli mineralnych. Działa wzmacniająco, witaminująco i odtruwająco na cały organizm.
Sekretem smaku ciasta z buraka cukrowego jest dodanie do niego ugotowanego i potartego buraka oraz kilku łyżek fjuta. Smak jest niepowtarzalny!
Dziękujemy wszystkim uczestniczkom za wspólne gotowanie! Już niebawem ukaże się książka kucharska pt. „Gotuj z B-CKiP. Dania tradycyjne, regionalne i nowoczesne”, która jest powarsztatowym zbiorem przepisów!
Koniecznie wypatrujcie informacji na naszym fanpage’u i stronie internetowej!
Przepis na ciasto z buraka cukrowego
Składniki:
2 – 3 szklanki ugotowanego i potartego na wiórki buraka cukrowego
4 jajka
4 łyżki cukru
5 łyżek fjuta
100 g mąki pszennej
70 g mąki razowej
4 łyżki oleju
2 łyżki masła
2 łyżeczki potartego imbiru
orzechy włoskie
1 łyżka sody oczyszczonej
1 łyżka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka przyprawy do piernika
Dodatkowo: 200 ml kwaśnej śmietany oraz fjut do polania ciasta
Wykonanie:
Buraka myjemy i obieramy, wkładamy do garna i podlewamy wodą (50 – 100 ml), następnie gotujemy 15 – 20 minut.
Białka ubijamy mikserem na sztywno, dodając szczyptę soli. Następnie dodajemy żółtka i cukier. Suche produkty (mąka, proszek, soda, cynamon i przyprawa do piernika) mieszamy w osobnej misce, po czym dodajemy do zmiksowanych jajek razem z olejem i miękkim masłem. Całość miksujemy na wolnych obrotach.
Na koniec do ciasta dodajemy potartego buraka, starty kawałek imbiru oraz posiekane orzechy i kilka łyżek fjuta. Dokładnie mieszamy łyżką i wykładamy na tortownicę.
Pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 45 minut.
Ciasto podajemy z kleksem śmietany, polane syropem z buraka cukrowego.
Smacznego!
Dofinansowano ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego w ramach realizacji Narodowego Programu Rozwoju Czytelnictwa 2.0. na lata 2021 – 2025.