Dzisiaj w B-CKiP odbyły się warsztaty kulinarne pn. „Stół rodzimych smaków Kujawiaków i Borowiaków”, które poprowadzili znakomici kuchmistrzowie: pan Piotr Lenart oraz Kuchmistrz Błażej Mirota.
Wyjątkowe zapachy i smaki wypełniły całą instytucję. Na stołach pojawiły się zarówno najwyższej jakości mięsa i wędliny, ale także warzywa i dzikie rośliny. Kuchnia staropolska stanowiła główne źródło inspiracji, a kluczem kulinarnego sukcesu były najlepszej jakości produkty.
Celem warsztatów było zachowanie dziedzictwa kulinarnego Kujawiaków i Borowiaków w oparciu o wysokiej jakości produkty regionalne oraz produkty sezonowe.
Organizatorkami dzisiejszego wydarzenia były: pani Joanna Jastak – Wójt Gminy Lubiewo oraz pani poseł Agnieszka Kłopotek.
Warsztaty zostały sfinansowane przez Instytut Zootechniki – Państwowy Instytut Badawczy