Kolejne spotkania w Klubie Seniora – fotorelacja oraz przepis na bułeczki!

Zamieszczamy fotorelację z kolejnych dwóch spotkań w Klubie Seniora w Lubiewie.

Uczestnicy projektu „Aktywnie i bezpiecznie w Naszych Fyrtlach” pod okiem Krysi poznali technikę decoupage’u. W czasie warsztatów powstały piękne, kuchenne deseczki z notatnikiem. Od dzisiaj ważne sprawy, czy też lista zakupów nie umkną uwadze naszych seniorów. Korzystając z pięknej pogody kawę i rozmowy przenieśliśmy na taras.

Czwarte spotkanie w Klubie Seniora miało kulinarny charakter. Seniorzy przygotowali pyszne bułeczki oraz tradycyjną sałatkę jarzynową. Nasze uczestniczki oraz uczestnik okazali się prawdziwą skarbnicą wiedzy w kulinarnych sprawach. Czy wiecie, że bułeczki należy piec w wysokiej temperaturze – 220 stopni (około 15 minut), a roztrzepanym jajkiem smarujemy ciasto drożdżowe dopiero po wyrośnięciu! Pani Bernatka zdradziła nam swój sposób na kulanie idealnie okrągłych bułeczek.

Po wspólnym gotowaniu przyszedł czas na degustację oraz wspólne rozmowy. Temat nasunął się sam! Czy wiecie jak kiedyś przygotowywano wesela? Nasze uczestniczki opowiadały o swoim kulinarnym doświadczeniu i ogromie pracy, którą trzeba było wykonać. Pomimo tego energia do wspólnych działań nikogo nie opuszczała, a najważniejsze było spędzenie czasu z rodziną i wspólne świętowanie.


Bułeczki pani Zosi

Składniki:

1 kg mąki wrocławskiej (oraz dodatkowo do podsypania),

4 jajka (3 do ciasta + 1 do posmarowania bułek),

1 kostka drożdży,

1/2 kostki masła, 1 szczypta soli,

2 szklanki mleka

1 łyżeczka cukru

Wykonanie:

  • Drożdże i cukier rozrabiamy żeby powstał zaczyn i ostawiamy aż drożdże zaczną „robić”.
  • Jajka wbijamy do garnka i delikatnie podgrzewamy, cały czas mieszając (żeby się nie ścięły).
  • Masło rozpuszczamy i dodajemy do niego mleko. Należy sprawdzić, czy nie jest za gorące.
  • Następnie łączymy wszystkie składniki: mleko z masłem + mąkę + ciepłe jajka + drożdże.
  • Ciasto wyrabiamy (nie może być za gęste) i zostawiamy do wyrośnięcia.
  • Po wyrośnięciu kulamy bułki i odstawiamy do drugiego wyrośnięcia.
  • Gdy podrosną, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy makiem.
  • Pieczemy 15 minut w 220 stopniach Celsjusza.

Smacznego!


Spotkania odbywają się w ramach projektu „Aktywnie i bezpiecznie w Naszych Fyrtlach”, współfinansowany jest ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego (oś 11 Rozwój lokalny kierowany przez społeczność, Regionalny Program Operacyjny Województwa Kujawsko-Pomorskiego na lata 2014-2020).

III spotkanie – decoupage (01.06.2023)

IV spotkanie – kulinaria (07.06.2023)

Zobacz inne wpisy z tej samej kategorii

Menu dostępności (ALT+U)