We wtorek 12 września 2023 w B-CKiP odbyły się kolejne warsztaty w ramach projektu „Borowiacki FOLK”.
Tym razem działaliśmy kulinarnie, a dzięki zaangażowaniu Borowiacka kraina – KGW w Bysławiu mieliśmy okazję poznać borowiackie smaki.
Co znajduje się w tradycyjnym borowiackim menu? Przede wszystkim ziemniaki i dary lasu oraz proste pieczywo.
Jakie smakołyki udało nam się wykonać? Koniecznie zobaczcie na zdjęciach oraz w poniższych przepisach, które trafiają do Was prosto z zeszytów pań z koła gospodyń.
Pracy było sporo, ale finałowa degustacja była warta poświęcenia.
Pod zdjęciami znajdziecie również przepisy wykonanych potraw.




















——————————————-
Dofinansowano ze środków Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego w ramach programu Narodowego Centrum Kultury: Etno Polska. Edycja 2023.

PRZEPISY
I Zupa z kurek
Składniki:
½ kg kurek
1 cebula
6 szkl. bulionu warzywnego
3 ziemniaki
½ szkl. drobnego makaronu
1 łyżka masła
½ szkl śmietany
sól,pieprz
po 2 łyżki koperku zielonego
Wykonanie:
Kurki oczyścić i umyć, pokroić, cebulkę pokroić w kostkę. Podobnie zrobić z ziemniakami. Na patelnię włożyć kurki i cebulę, gdy woda zacznie odparowywać dodać masło i smażyć aż kurki zaczną się na brzegach rumienić. Do garnka z bulionem dodać drobno pokrojone ziemniaki i gotować. Następnie włożyć usmażone kurki i całość gotować a później również makaron. Gotować do całkowitej miękkości ziemniaków i makaronu. Do śmietany dodać kilka łyżek zupy gorącej wymieszać. Tak przygotowaną śmietanę wlać do gotującej zupy doprowadzić do wrzenia i posmakować i w zależności dodać sól i pieprz do smaku. Na koniec dodać pietruszkę i ko[perek. Przykryć garnek pokrywą odczekać chwilę aż smaki się połączą.
II Bułki
Składniki:
½ l mleka
2 łyżeczki cukru
1 kostka drożdży
Wykonanie:
Podgrzać i pozostawić do wyrośnięcia
Do naczynia wbić 3 jajka, 1 łyżeczkę soli , 2 duże łyżki smalcu – lub oleju. Do naczynia wlewamy wyrośnięte drożdże mieszamy, dodajemy mąkę 1 kg, dobrze wyrobić, pozostawić do wyrośnięcia.
III Kluchy
Ziemniaki-sól
Mąka ziemniaczana
2 jajka
Boczek wędzony