Kuchnia borowiacka bez tajemnic- fotorelacja z warsztatów.

We wtorek 12 września 2023 w B-CKiP odbyły się kolejne warsztaty w ramach projektu „Borowiacki FOLK”.

Tym razem działaliśmy kulinarnie, a dzięki zaangażowaniu Borowiacka kraina – KGW w Bysławiu mieliśmy okazję poznać borowiackie smaki.

Co znajduje się w tradycyjnym borowiackim menu? Przede wszystkim ziemniaki i 🌲dary lasu oraz proste pieczywo.

Jakie smakołyki udało nam się wykonać? Koniecznie zobaczcie na zdjęciach oraz w poniższych przepisach, które trafiają do Was prosto z zeszytów pań z koła gospodyń.

Pracy było sporo, ale finałowa degustacja była warta poświęcenia.

Pod zdjęciami znajdziecie również przepisy wykonanych potraw.

——————————————-

Dofinansowano ze środków Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego w ramach programu Narodowego Centrum Kultury: Etno Polska. Edycja 2023.

PRZEPISY

I Zupa z kurek

Składniki:

½ kg kurek

1 cebula

6 szkl. bulionu warzywnego

3 ziemniaki

½ szkl. drobnego makaronu

1 łyżka masła

½ szkl śmietany

sól,pieprz

po 2 łyżki koperku zielonego

Wykonanie:

Kurki oczyścić i umyć, pokroić, cebulkę pokroić w kostkę. Podobnie zrobić z ziemniakami. Na patelnię włożyć kurki i cebulę, gdy woda zacznie odparowywać dodać masło i smażyć aż kurki zaczną się na brzegach rumienić. Do garnka z bulionem dodać drobno pokrojone ziemniaki i gotować. Następnie włożyć usmażone kurki i całość gotować a później również makaron. Gotować do całkowitej miękkości ziemniaków i makaronu. Do śmietany dodać kilka łyżek zupy gorącej wymieszać. Tak przygotowaną śmietanę wlać do gotującej zupy doprowadzić do wrzenia i posmakować i w zależności dodać sól i pieprz do smaku. Na koniec dodać pietruszkę i ko[perek. Przykryć garnek pokrywą odczekać chwilę aż smaki się połączą.

II Bułki

Składniki:

½ l mleka

2 łyżeczki cukru

1 kostka drożdży

Wykonanie:

Podgrzać i pozostawić do wyrośnięcia

Do naczynia wbić 3 jajka, 1 łyżeczkę soli , 2 duże łyżki smalcu – lub oleju. Do naczynia wlewamy wyrośnięte drożdże mieszamy, dodajemy mąkę 1 kg, dobrze wyrobić, pozostawić do wyrośnięcia.

III Kluchy

Ziemniaki-sól

Mąka ziemniaczana

2 jajka

Boczek wędzony

Zobacz inne wpisy z tej samej kategorii

Menu dostępności (ALT+U)