Marcińskie rogale – fotorelacja z warsztatów

Zamieszczamy fotorelację z rodzinnych warsztatów, które odbyły się w piątek 4 listopada w Filii Biblioteki w Bysławiu.

Warsztaty poprowadziła pani Stanislava Iwicka. Spotkanie rozpoczęliśmy od poznania legendy o św. Marcinie oraz poznańskich tradycji wypiekania rogali. Nasze rogale powstały z najlepszych produktów: prawdziwego masła, mleka i mąki prosto z młyna! Było pysznie i zdrowo!

W warsztatach uczestniczyły babcie, mamy i dzieci. Prawdziwa międzypokoleniowa różnorodność, czego efektem były niekończące się rozmowy i wymiana kulinarnych doświadczeń.

Daria i Magda z Filia Biblioteki BysławŚwietlica Wiejska w Bysławiu przygotowały dla dzieci plastyczną, patriotyczną niespodziankę! Nasze symbole narodowe: godło i biało-czerwona flaga będą zdobiły w czasie jutrzejszego święta Wasze domy!

Dzielimy się przepisem na marcińskie rogale z dzisiejszych warsztatów! Życzymy smacznego!

CIASTO:

1 kg mąki pszennej

6 jaj

0,5 kostki masła

2 łyżki cukru

50 g drożdży

1 szkl. mleka

MASA:

1,5 szkl. cukru pudru

200 g migdałów i orzechów

100 g białego maku

śmietana

WYKONANIE:

Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości mleka. Jajka utrzeć z cukrem pudrem i połączyć ze stopionym masłem. Nie przerywając ubijania, dodawać porcjami przesianą mąkę, mleko oraz wcześniej przygotowane drożdże. ciasto wyrabiać do chwili, gdy zaczną pokazywać się pęcherzyki i wtedy pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Migdały, orzechy i mak zaparzyć, zemleć, utrzeć z cukrem i śmietaną aż do uzyskania gęstej masy. Wyrośnięte ciasto rozwałkować i pokroić na kwadraty. Na każdy z nich nałożyć porcję wcześniej przygotowanej masy, uformować rogaliki i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Wstawić do gorącego piekarnika w temp. 220 – 250 stopni na złoty kolor (ok. 20 min.)

Fotorelacja

Dofinansowano ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego w ramach realizacji Narodowego Programu Rozwoju Czytelnictwa 2.0. na lata 2021 – 2025.

Zobacz inne wpisy z tej samej kategorii

Menu dostępności (ALT+U)