We wtorek 26 października rozpoczęliśmy cykl warsztatów kulinarnych dla dorosłych. Pierwsze zajęcia poprowadziły panie z KGW Bysław „Borowiacka Kraina”. Członkinie bysławskiego koła gospodyń wiejskich wprowadziły nas w świat tradycyjnych i lokalnych potraw, takich jak szandar, czy placki ziemniaczane. Uczestniczki zajęć poznały kilka cennych porad m.in. że do szandaru dodaje się cząber a do placków ziemniaczanych, żeby niezbrązowiały marchewkę.
Drugie warsztaty pt. „Lubiewskie zakleponki” poprowadziły członkinie KGW Lubiewianki. Większość uczestniczek warsztatów miało okazję po raz pierwszy zobaczyć w jaki sposób jest przygotowywana lokalna zupa.
Po opanowaniu potraw regionalnych, poszliśmy o krok dalej. A wszystko po to, by wskoczyć na wyższy poziom gotowania i w domach serwować dania niczym z najlepszych restauracji!
Warsztaty poprowadzili profesjonalni kucharze – pan Andrzej Andrearczyk oraz pan Michał Lamberski. Zaplanowaliśmy aż cztery, poniedziałkowe spotkania poświęcone: przystawkom, zupom, daniom głównym, a także deserom!
Warsztaty odbyły się w ramach realizacji projektu „Teraz biblioteka” dofinansowanego ze środków Ministra Kultury, Dziedzictwa Narodowego i Sportu w ramach realizacji Narodowego Programu Rozwoju Czytelnictwa 2.0 na lata 2021-2025.