Warsztaty zielarskie w Suchej – fotorelacja

Zamieszczamy fotorelację z warsztatów zielarskich, które przeprowadziła Małgorzata Oparka z Fundacja CudaWianki i Warsztatownia Kreatywności w poniedziałek 29 sierpnia w Świetlicy Wiejskiej w Suchej.

Dzięki cennym radom pani Gosi uczestniczki i uczestnicy warsztatów nauczyli się robić tradycyjne racuchy, syrop z lawendy, a także naturalne masło do ciała.

Kilka godzin wspólnych działań minęło niepostrzeżenie, a to za sprawą ciekawego tematu warsztatów oraz ogromnego zaangażowanie wszystkich uczestniczek i uczestników.

Warsztaty zorganizowano dzięki otrzymanemu dofinansowaniu na realizację inicjatywy pn. „Sołtys Suchej i Rada Sołecka promują lokalną i borowiacką kulturę” w ramach projektu „Teraz biblioteka”.

Przepisy

RACUCHY

Składniki:

1 kg + trochę (do uzyskania właściwej konsystencji) mąki pszennej lub wrocławskiej

1 kostka drożdży

3 jajka

1 litr mleka

szczypta soli

1/2 szkl. cukru

Wykonanie:

Ciepłe mleko + drożdże + cukier + jajka + szczypta soli + przesiana mąka

Wszystko wymieszać energicznie tłuczkiem i wyrobić przez kilka minut podsypując mąką do uzyskania właściwej konsystencji. Ciasto nie może być za gęste, ponieważ w czasie wyrastania zgęstnieje.

Zostawić do wyrośnięcia.

Smażyć na patelni na oleju rzepakowym.

SYROP LAWENDOWY

Składniki:

1 szklanka kwiatów lawendy bez łodyżek

1 litr wody

1 kg cukru

3 cytryny

Wykonanie:

Do garnka wleć wodę i wsypać cukier. Gotować na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając.

Do powstałego w ten sposób syropu z cukru wsypać kwiatki lawendy i dodać sok z cytryny.

Gotować około 15 minut na małym ogniu, a potem odstawić do wystygnięcia.

Odcedzić (najlepiej przez gazę).

Ponownie zagotować.

Wlać gorący syrop do wyparzonych butelek i zakręcić. Nie trzeba pasteryzować.

MASŁO DO CIAŁA

Składniki na około 4 – 5 słoiczków po 150 ml :

100 g wosku pszczelego

200 ml oleju morelowego (olej można zamienić na inny, zgodnie z upodobaniami)

100 g masła kakaowego nierafinowanego

100 g masła shea nierafinowanego

odrobina olejku mandarynkowego lub innego według uznania (np. 10 – 15 ml)

Wykonanie:

Wosk pszczeli + masło kakaowe + masło shea włożyć do garnka i podgrzewać aż do rozpuszczenia wszystkich składników. W czasie podgrzewania delikatnie mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.

Następnie dodać olej morelowy i mandarynkowy. Wszystko delikatnie wymieszać.

Całość wstawić do lodówki i poczekać aż ostygnie.

Ostudzoną i gęstą masę ubić do puszystości mikserem i przełożyć do czystych słoiczków.

Okres przydatności masełka to około pół roku. Należy stosować na czystą i osuszoną skórę.

Dofinansowano ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego w ramach realizacji Narodowego Programu Rozwoju Czytelnictwa 2.0. na lata 2021 – 2025.

Zobacz inne wpisy z tej samej kategorii

Menu dostępności (ALT+U)