Zamieszczamy fotorelację z warsztatów zielarskich, które przeprowadziła Małgorzata Oparka z Fundacja CudaWianki i Warsztatownia Kreatywności w poniedziałek 29 sierpnia w Świetlicy Wiejskiej w Suchej.
Dzięki cennym radom pani Gosi uczestniczki i uczestnicy warsztatów nauczyli się robić tradycyjne racuchy, syrop z lawendy, a także naturalne masło do ciała.
Kilka godzin wspólnych działań minęło niepostrzeżenie, a to za sprawą ciekawego tematu warsztatów oraz ogromnego zaangażowanie wszystkich uczestniczek i uczestników.
Warsztaty zorganizowano dzięki otrzymanemu dofinansowaniu na realizację inicjatywy pn. „Sołtys Suchej i Rada Sołecka promują lokalną i borowiacką kulturę” w ramach projektu „Teraz biblioteka”.
Przepisy
RACUCHY
Składniki:
1 kg + trochę (do uzyskania właściwej konsystencji) mąki pszennej lub wrocławskiej
1 kostka drożdży
3 jajka
1 litr mleka
szczypta soli
1/2 szkl. cukru
Wykonanie:
Ciepłe mleko + drożdże + cukier + jajka + szczypta soli + przesiana mąka
Wszystko wymieszać energicznie tłuczkiem i wyrobić przez kilka minut podsypując mąką do uzyskania właściwej konsystencji. Ciasto nie może być za gęste, ponieważ w czasie wyrastania zgęstnieje.
Zostawić do wyrośnięcia.
Smażyć na patelni na oleju rzepakowym.
SYROP LAWENDOWY
Składniki:
1 szklanka kwiatów lawendy bez łodyżek
1 litr wody
1 kg cukru
3 cytryny
Wykonanie:
Do garnka wleć wodę i wsypać cukier. Gotować na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając.
Do powstałego w ten sposób syropu z cukru wsypać kwiatki lawendy i dodać sok z cytryny.
Gotować około 15 minut na małym ogniu, a potem odstawić do wystygnięcia.
Odcedzić (najlepiej przez gazę).
Ponownie zagotować.
Wlać gorący syrop do wyparzonych butelek i zakręcić. Nie trzeba pasteryzować.
MASŁO DO CIAŁA
Składniki na około 4 – 5 słoiczków po 150 ml :
100 g wosku pszczelego
200 ml oleju morelowego (olej można zamienić na inny, zgodnie z upodobaniami)
100 g masła kakaowego nierafinowanego
100 g masła shea nierafinowanego
odrobina olejku mandarynkowego lub innego według uznania (np. 10 – 15 ml)
Wykonanie:
Wosk pszczeli + masło kakaowe + masło shea włożyć do garnka i podgrzewać aż do rozpuszczenia wszystkich składników. W czasie podgrzewania delikatnie mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
Następnie dodać olej morelowy i mandarynkowy. Wszystko delikatnie wymieszać.
Całość wstawić do lodówki i poczekać aż ostygnie.
Ostudzoną i gęstą masę ubić do puszystości mikserem i przełożyć do czystych słoiczków.
Okres przydatności masełka to około pół roku. Należy stosować na czystą i osuszoną skórę.
Dofinansowano ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego w ramach realizacji Narodowego Programu Rozwoju Czytelnictwa 2.0. na lata 2021 – 2025.