Dnia 20 stycznia – świetlica wiejska w Klonowie zamieniła się w raj dla łasuchów. Wszystko dzięki Pani Małgorzacie Oparka z Fundacji CudaWianki, która w ramach projektu prowadziła zajęcia kulinarne dla dzieci. Zdobyliśmy garść informacji o zdrowym odżywianiu oraz o wykorzystaniu warzyw i kwiatów do stworzenia wartościowych wypieków. Wspólnie wykonaliśmy lawendowe, kruche ciasteczka oraz przepyszne ciasto buraczane. Poniżej zamieszczamy przepisy:
Kruche ciastka lawendowe
Składniki: 210 g masła, 3/4 szkl. cukru pudru, 1 żółtko, szczypta soli, 1 łyżka suszonych kwiatów lawendy, 1 łyżka soku z cytryny, 1,5 szkl. mąki pszennej, 3 łyżki mąki ziemniaczanej.
Wszystkie składniki dokładnie zagnieść, uformować w wałek o około 4 cm średnicy. Ciasto wstawić do lodówki na około 2 godziny. Po tym czasie pokroić je na plastry i rozłożyć na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Piec 12-14 minut w temp. 170C.
Ciasto buraczane
Składniki: 50 g kakao, 175g mąki pszennej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 200g drobnego cukru do wypieków, 250g buraków startych i zmiksowanych na puree, 3 jajka, 200 g oleju, 100g czekolady deserowej.
Do naczynia przesiać kakao, mąkę, proszek i cukier. W oddzielnym pojemniku zblendować razem puree z buraków, jajka oraz olej. Do suchych składników dodać mokre i dokładnie połączyć. Czekoladę drobno pokroić i dodać na koniec do ciasta. Piec w temp 170C ok 45 minut.
Smacznego!