Co ma piernik do wiatraka? My już wiemy!

Wiatrak… któż go widział? Okazuje się, że wiatraki na terenie gminy Lubiewo widziało wielu. Miedzy innymi Małgorzata Oparka – pomysłodawczyni warsztatów dla dzieci, młodzieży
i dorosłych. W Lubiewicach znajdował się wiatrak paltrak – jeden z najstarszych typów wiatraków. Miał on ruchome śmigła, ale także obracał się dookoła własnej osi. Po co? By „łapać” siłę wiatru potrzebną do mielenia mąki przy pomocy żaren. I tu słynne powiedzenie „Co ma piernik do wiatraka” staje się jasne. To dzięki wiatrakom kiedyś pozyskiwano mąkę,
a z niej pachnące pierniki i świeży chleb.

Warsztaty miały charakter edukacyjny, ale tę naukę dzieci i dorośli chłonęli z zapartym tchem. Na początek odrobina teorii, tzn. uczestnicy mieli okazję poznać jak działają różne rodzaje wiatraków, ale również stworzyć modele wiatraków. Powstały duże i małe modele z drewna, natomiast dzieci lepiły również wiatraki z gliny. W Gospodarstwie Opiekuńczym znalazło się również prawdziwe żarno, do którego dzieci wsypywały ziarna pszenicy i otrzymywały mąkę.

Skoro mąka była już gotowa nie pozostawało nic innego jak upiec coś pysznego. Dzieci podkasały rękawy i zabrały się za pieczenie pierników, dorośli natomiast wzięli udział w warsztatach pieczenia chleba. Prowadząca zdradziła swoje tajemnice na udane wypieki. Przepisy znajdziecie poniżej!

Warsztaty odbyły się dzięki pozyskanemu przez Bibliotekę – Centrum Kultury i Promocji Gminy Lubiewo z Narodowego Centrum Kultury w ramach programu Dom Kultury+ Inicjatywy lokalne 2019.

 

Pierniki

Składniki:

1 kg mąki

2 jaja

1 łyżka kakao

1 łyżka sody

1 przyprawa do piernika

1 mały słoik miodu

1,5 kostki margaryny

Trochę mleka

Wykonanie:

Wszystkie składniki mieszamy i wstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy i wykrawamy kształty przy pomocy foremek. Następnie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego do 225 stopni Celsjusza piekarnika na kilkanaście minut. Po wystygnięciu ciastka ozdabiamy i wkładamy do puszki lub słoika.

 

Chleb

Składniki:

1 kg mąki i 0,5 szkl. mąki żytniej

0,5 kostki drożdży

3 łyżki oleju

1 łyżka soli

1 łyżka cukru

1 szkl. otrębów pszennych

0,5 szkl. siemienia lnianego

0,5 szkl. słonecznika

0,5 szkl. ziaren dyni

1 l ciepłej wody

Wykonanie:

Drożdże rozrabiamy z odrobiną cukru i ciepłej wody. (Nie czekamy do wyrośnięcia). Od razu dodajemy pozostałe składniki: mąka (pszenna i żytnia), olej, sól, cukier, otręby, siemię lniane, inne ziarna oraz 1 litr ciepłej (nie gorącej!) wody. Ciasto wyrabiamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. Wyrośnięte ciasto przekładamy do wyłożonych papierem do pieczenia foremek, na wierzchu smarujemy wodą lub olejem (można posypać makiem) i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Następnie pieczemy 50 min w 200 stopniach Celsjusza. Smacznego!

Dofinansowano ze środków Narodowego Centrum Kultury w ramach programu Dom Kultury+ Inicjatywy lokalne 2019

Zobacz inne wpisy z tej samej kategorii

Menu dostępności (ALT+U)